“…egy veleszületett muzikalitással rendelkező művész, olyan technikai képességekkel, amely csak a legnagyobbaké” (The Guardian)

“…a magyar szólista tüzes és lírai játékával rendíthetetlenül felelt meg a zeneszerző igényeinek, felkavaró ovációt keltve.” Amerikai Szimfonikus Zenekar, Carnegie Hall Stern Auditorium (New York Times)

Kelemen Barnabás rangos zenei egyetemek professzora, vendégprofesszora: Liszt Ferenc Zeneakadémia (2003-) Bloomington, Indiana (2002-2008), Kölni Egyetem (2013-2022), Firenze Fiesole (2022-). Sokoldalú és nyitott egyéniségként magával ragadó szólista, kamarazenész és fesztiváligazgató. Munkáját számos rangos magyar és nemzetközi elismeréssel, többek között Kossuth-díjjal jutalmazták.

Kiváló stílusérzékének és széleskörű technikai tudásának köszönhetően magabiztosan mozog a teljes hegedűirodalomban. Repertoárja így rendkívül változatos, a korai barokk, a klasszikus, a romantikus és a 20. századi daraboknak is hiteles előadója. Emellett a kortárs művészet elkötelezett híve, többek közt Kurtág, Ligeti, Schnittke, Pärt, Gubajdulina, Steve Reich és Ryan Wigglesworth műveinek ősbemutatói és magyarországi bemutatói fűződnek nevéhez.

Rendszeresen lép fel a legnevesebb koncerttermekben, többek között a Carnegie Hallban, a Concertgebouw-ban, a Royal Festival Hallban, a Palais de Beaux Arts-ban, a Suntory Hallban és a Berlini Filharmóniában. Többek közt a Londoni Szimfonikusok, a Concertgebouw Zenekar, a Londoni Filharmonikusok, a BBC Szimfonikusok/Filharmonikusok, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Berlini Rádiózenekar, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Brisbane-i Szimfonikusok, a Tokyo-i Yomiuri Zenekar, a Kuala Lumpur-i Dewan Filharmonikusok, a Helsinki Filharmonikus Zenekar, a Hong Kong-i Filharmonikusok, az Indianapolisi Szimfonikusok, a Müncheni Filharmonikusok és világszerte számos más neves együttes visszatérő szólistája.

Olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Lorin Maazel, Sir Neville Marriner, Vladimir Jurowski, Marek Janowski, Michael Stern, Krzysztof Urbanski, Kocsis Zoltán, Eötvös Péter vagy Fischer Iván. De ő maga is szívesen áll a zenekarok élére, az elmúlt évadokban vezényelte a Nemzeti Filharmonikus Zenekart, az Indianapolisi Szimfonikusokat, az Osztrák-Magyar Haydn Zenekart, az Izraeli- és az Amsterdami Concertgbouw kamarazenekarokat, valamint Magyarország legtöbb szimfonikus zenekarát. Érzékeny és tapasztalt kamaramuzsikus, akivel szívesen játszottak együtt olyan művészek, mint Kocsis Zoltán, Vilde Frang, Joshua Bell, Alina Ibragimova, Steven Isserlis, Khatia Buniatishvili, Rados Ferenc, Menahem Pressler, Nicolas Altstaedt, José Gallardo vagy Andreas Ottensamer olyan rangos fesztiválokon, mint Edinburgh, Jerusalem, Prussia Cove, Ittingen, Salzburg, Bürgenstock, Delft, Lockenhaus, Mondsee, Mantova, Kuhmo etc.

Lemezre vette Bartók összes hegedűre írt művét a Kocsis Zoltán gondozta ‘BUS’ sorozatban, melyek közül több album rangos nemzetközi elismerésben részesült. Pl.: Bartók hegedű-zongora ill. szóló hegedű – szonáták albuma 2013-ban elnyerte a legrangosabb klasszikus zenei lemezdíjat, a Gramophone “Év lemeze” díját Londonban. 2020-ban ismét megkapta ezt a neves kitüntetést ill. a ‘BBC Music Magazine Award’-ot Bartók Zongoraötösének felvételéért Vilde Frang, Kokas Katalin, Nicolas Altstaedt és Alexander Lonquich oldalán.

Vásáry Tamással Brahms hegedű-zongora szonátáiból készített felvétele elnyerte a francia “Diapason d’Or” díjat, Liszt Ferenc összes hegedűre és zongorára írott művének dupla-lemezéért Bogányi Gergellyel 2001-ben elnyerték a Nemzetközi Liszt Ferenc Társaság “Nagylemez-díját”. Összesen 23 szólólemeze és egy, Mozart összes hegedűversenyének élő előadását tartalmazó, dupla korongos DVD-kiadványa jelent meg, a Hungaroton, Alfa Records, BMC, Hunnia Records vagy a Naxos kiadásában. Kvartettjével három albumot készített, jelenleg az Alfa kiadónak Bartók összes vonósnégyesének felvételén dolgoznak Kurtág Györggyel.

Rangos világversenyeken ért el kiemelkedő eredményeket, Első Díjat nyert például az 1999-es Nemzetközi Mozart Hegedűversenyen Salzburgban illetve a 2002-es Indianapolisi Nemzetközi Hegedűversenyen, 2001-ben pedig a Brüsszeli Erzsébet Királyné Nemzetközi Hegedűverseny Harmadik Díját nyerte el. Vonósnégyesével, a Kelemen Kvartettel 2011-14 között megnyertek 3-at a világ legnagyobb versenyei közül, Melbourne-ben, Pekingben és Reggio Emilia-ban.

A világ rangos nemzetközi zenei versenyeinek zsűrijébe kap meghívást, mint pl.: Singapore, Wieniawski vagy Szymanowksi hegedűversenyek (Lengyelország), Szigeti, Bartók Világverseny, Kloster Schöntaal (Németország), Banff Kvartettverseny (Kanada).

Művészetét a legmagasabb magyar, nemzetközi, szakmai és állami kitüntetésekkel ismerték el: Liszt Ferenc-, Kossuth-, Príma és Gramophone-díjakkal tüntették ki, a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjének és Budapest Józsefváros Díszpolgári címének birtokosa.

Kelemen Barnabás Baranyai Valériánál kezdte hegedűtanulmányait 6 éves korában, a Zeneakadémián Perényi Eszter osztályában végzett 2001-ben. Privát növendékként nagy hatást gyakoroltak rá további tanárai: Isaac Stern (1994-2001), Rados Ferenc (1995-) Kocsis Zoltán (1999-2016) és Kurtág György (1998-). Vezényelni magánúton tanult a finn karmesteriskola két meghatározó alakjától 2004-2009-ig, Leif Segerstamtől és Jorma Panulától.

Kokas Katalinnal együtt alapítója és művészeti vezetője a Fesztivál Akadémia Budapest kamarazenei fesztiválnak, melyen olyan művészek léptek fel rendszeresen, mint Joshua Bell, Kocsis Zoltán, Vilde Frang, Gidon Kremer, Patricia Kopachinskaya, Shlomo Mintz vagy Nicolas Altstaedt. Feleségével, Kokas Katalinnal közösen alapított vonósnégyesével 2010 óta fényes nemzetközi karriert futott be a Kelemen Kvartett, négy gyermeket nevelnek.

Szívügye és legfontosabb célja a magyar zenei élet s azon belül is a zeneoktatás helyzetének rendszerszintű felkarolása az alapoktól. Ennek érdekében hoztak létre 2017-ben a Fesztivál Akadémián belül két korosztályos nemzetközi s egy országos/határon túli zenei versenyt. 2020-tól a FAB Ensemble 63 kiemelkedő magyar művészével határokon átívelő koncert és akkreditált, ingyenes, egész éves továbbképző mesterkurzus sorozatot tartanak zeneiskolákban, szakiskolákban és zenei egyetemeken.

Hangszere az 1742-es „Ex-Kovács Dénes” Guarneri del Gesú mesterhegedű, melyet a magyar államtól kapott használatra.