Gramophone Classical Music Awards győztesei között Kelemen Barnabás és Kokas Katalin

2022. január 27.

A kamarazenei kategóriában a Gramophone Classical Music Awards 2020-as győztese lett Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Vilde Frang, Nicolas Altstaedt és Alexander Lonquich közös lemeze.

Az Alpha Records gondozásában megjelent, Veress Sándor 1954-es vonóstrióját és Bartók Béla 1903-as C-dúr zongoraötösét bemutató lemez májusban már kiérdemelte a BBC Music Magazine rangos díját is. A huszonkét éves Bartók remekműve, ez a közel ötvenperces, posztromantikus látomás káprázatos előadó gárdával szólal meg a lemezen. Kelemen Barnabás, Vilde Frang (hegedű), Kokas Katalin (brácsa), Nicolas Altstaedt (cselló) és Alexander Lonquich (zongora) kvintettjének produkciójáról a következőt írta az artalinna.com szakmai fórum kritikusa: „Egyedülállóan erőteljes interpretációjukban átszellemül Bartók különleges zenéje, Alexander Lonquich kezei alatt a zongora olyan tájat fest meg, amelyben mindenki sötéten izzó hangon énekel, legyen szó Kelemen Barnabás vagy Vilde Frang hegedűjéről, Kokas Katalin káprázatos, klarinét-színekben játszó brácsájáról, vagy Nicolas Altstaedt kékszakállú-hangú csellójáról.”    

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a BBC Music Magazine Awards díjazottjai között

2022. január 27.

2020 május közepén hirdették ki a BBC Music Magazine Awards 2020-as győzteseit. A rangos hanglemezdíjat hét kategóriában osztották ki, a 21 jelölt névsorát szakmai zsűri állította össze az előző év 170 legjobb felvétele közül (kizárólag olyan felvétel kerülhetett rá a listára, amely ötcsillagos értékelést kapott a szaklap valamelyik kritikusától). A BBC Music Magazine Award kategóriagyőzteseit végül – a klasszikus zenei díjak közül egyedüliként – a közönség szavazatai döntötték el. A kamarazenei felvételek között az Alpha Records gondozásában megjelent, Veress Sándor 1954-es vonóstrióját és Bartók Béla 1903-as C-dúr zongoraötösét bemutató lemez érdemelte ki az elismerést.

Ujjáalakult a Kelemen Quartet!

2021. március 4.

A közel három éve ideiglenesen feloszlott, komoly sikereket arató együttes két régi és két új taggal tér vissza a koncerttermekbe. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében mutatkoznak be a magyar közönségnek. Két koncerten adják elő Bartók Béla egész életművét felölelő mind a hat vonósnégyesét.   Forrás:papageno.hu

Kelemen Barnabás kapta idén a Bartók-Pásztory-díjat

2020. március 25.

Kelemen Barnabás kapta idén Magyarország legrangosabb zenei kitüntetését, a Bartók-Pásztory-díjat. A díjat minden évben Bartók Béla születésnapján, március 25-én adják át, egy magyar anyanyelvű hangszeres művésznek és egy zeneszerzőnek. Kelemen Barnabás ezáltal az összes hazai zenei kitüntetés tulajdonosa lett. (Kossuth-, Liszt-, Príma-, Junior príma-díj) A díjátadó a járványügyi helyzetre való tekintettel szeptember 3-án kerül átadásra a Zeneakadémián.   Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester a kitüntetésekről határozó kuratórium tagja így méltatta művészetét: „a főiskolai növendékzenekarban láttam meg először, a második hegedű első pultjánál ült. Mozart-áriákat kísértünk, felfigyeltem, ahogy együtt lélegzik fúvósokkal, szólistával. Ideális kamaramuzsikus. Nagyszerű vonósnégyesével fantasztikus koncerteket adott. Kérlelhetetlenül igényes, úgy is mint tanár, és mint partner. De ez az igényesség nem erőszakos; magától értetődő derűvel adja át akaratát. Virtuozitás, poézis, magabiztosság és alázat."

Vissza az Alma Materbe

2020. március 1.

Vissza az Alma Materbe, két koncert a Zeneakadémián Kelemen Barnabással márciusban. 2-án Vigh Andreával lép színpadra, míg 12-én korhű hangszeren, egy csodálatosan felújított Gagliano hangszeren három Bach szólóhegedűre írt művét adja elő.

Kelemen Barnabás visszatérő vendégművésze a finn Sinfonia Lahti Zenekarnak

2019. december 8.

Kelemen Barnabás már visszatérő vendégművésze a finn Sinfonia Lahti Zenekarnak. Együttműködésük sok évre tekint vissza, nem csak a Zenekarral, hanem Dima Slobodeniouk karmesterrel is. Idén decemberben a Függetlenség napja rendezvény keretében Sibelius hegedűversenyével lép háromszor színpadra, melyből az első egy zártközű hangverseny az időseknek, majd a második és harmadik hangversenynek a Sibelius Hall és Verkatehdas, Hämeenlinna ad otthont.

Kelemen Barnabás Milánóban

2019. november 20.

Kelemen Barnabás Milánóban két hangversenyen Beethoven hegedűversenyét adja elő a milánói Verdi Zenekarral, Claus Peter Flor karmester vezényletével november 22-én és 24-én. Ahogy a művész egy korábbi interjújában elmondta, mindig nagy örömmel készül a hegedűirodalom egyik legnehezebb hegedűversenyének előadására, mely számára mindig újabb és újabb felfedezni valót tartogat. Külön érdekesség, hogy a milánói együttessel először lép színpadra.

Kelemen Barnabás a Maribor Fesztiválon

2019. augusztus 23.

A Maribor Fesztiválon 2019. szeptember 13-án Kelemen Barnabás, mint karmester lép színpadra a Union Hallban. A koncerten Sosztakovics II. csellóversenyét Haydn Orpheus és Euridiké (korábbi elnevezése A Filozófus lelke) című nyitánya, valamint Schubert V. szimfóniája foglalja keretbe. Az est szólistája a világhírű Nicolas Altstaedt csellóművész, a zenekar az eisenstadti Esterházy-kastély rezidens zenekara, a Haydn Philharmonie lesz. Szeptember 14-én feleségével, Kokas Katalinnal és Nicolas Altsteadttel a kamarairodalom két hangszerre írt műveit adja elő, műsorukon Kodály, Bartók és J. S. Bach művei szerepelnek.