Fotó: Emmer László

A nemzetközi sajtó által az utóbbi idők „legfelvillanyozóbb vonósnégyesének” titulált Kelemen Quartetet 2010-ben alapította Kelemen Barnabás és Kokas Katalin. Már a kezdeti formációval, melynek az alapítók mellett Kokas Dóra és Homoki Gábor voltak tagjai, hatalmas nemzetközi elismertségre tettek szert, első helyezést értek el az olaszországi Paulo Borciani Kamarazenei versenyen, és a Pekingi és a Melburne-i Kamaraversenyen is.


A vonósnégyeshez átmeneti időre Varga Oszkár csatlakozott, majd Kokas Dóra helyére Fenyő László lépett. A Kelemen Quartet a világ leghíresebb kamarazenei koncerttermeinek és fesztiváljainak visszajáró vendége volt, szerepeltek a New York-i Carnegie Hall saját koncertsorozatában, többször felléptek a londoni Wigmore Hallban, az amsterdami Concertgebouw-ban, és Európa számos más hangversenytermében is szerepeltek.

Fotó: Ora Hasenfratz

A 2021-ben újjászületett formáció tagjai, az alapító Kelemen Barnabás és Kokas Katalin mellett, Jonian Ilias Kadesha hegedűművész és Vashti Mimosa Hunter csellóművész. Budapesti bemutatkozásuk alkalmával két koncerten adják elő Bartók Béla egész életművét felölelő hat vonósnégyesét.

„A zeneirodalom csúcsaként számon tartott hat vonósnégyes mindegyike más-más korszakában született a zeneszerzőnek és mindegyik egy életművön belüli külön korszak és stílus. Minden hangja egy kincs!”
/Kelemen Barnabás/

Fotó: Ora Hasenfratz