Gramophone Classical Music Awards győztesei között Kelemen Barnabás és Kokas Katalin

A kamarazenei kategóriában a Gramophone Classical Music Awards 2020-as győztese lett Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Vilde Frang, Nicolas Altstaedt és Alexander Lonquich közös lemeze.

Az Alpha Records gondozásában megjelent, Veress Sándor 1954-es vonóstrióját és Bartók Béla 1903-as C-dúr zongoraötösét bemutató lemez májusban már kiérdemelte a BBC Music Magazine rangos díját is.

A huszonkét éves Bartók remekműve, ez a közel ötvenperces, posztromantikus látomás káprázatos előadó gárdával szólal meg a lemezen. Kelemen Barnabás, Vilde Frang (hegedű), Kokas Katalin (brácsa), Nicolas Altstaedt (cselló) és Alexander Lonquich (zongora) kvintettjének produkciójáról a következőt írta az artalinna.com szakmai fórum kritikusa:

„Egyedülállóan erőteljes interpretációjukban átszellemül Bartók különleges zenéje, Alexander Lonquich kezei alatt a zongora olyan tájat fest meg, amelyben mindenki sötéten izzó hangon énekel, legyen szó Kelemen Barnabás vagy Vilde Frang hegedűjéről, Kokas Katalin káprázatos, klarinét-színekben játszó brácsájáról, vagy Nicolas Altstaedt kékszakállú-hangú csellójáról.”